Monday, August 08, 2005

 

Mawi, Tajwid, note lagu dan Ramadhan Al-Mubarak

Ahad – 7 Ogos 2005. Gambar kemenangan Mawi selakujuara AF3 tersiar di semua dada akhbar pada hari ini.Fenomena Mawi ni menyebabkan aku berborak lama denganadik aku semalam, 5 jam sebelum konsert AF3 bermulasemasa menziarahi ibubapa aku.Semuanya bermula dengan adik aku kata Mawi nyanyi taksedap. Untuk pengetahuan kekawan semua, 2 orang adikaku memang pandai bermain gitar. Sejak dari sekolahsampai sekarang pun siap ada bandnya sendiri. Aku punkadang-kadang naik menyampah tengok gitar kat rumahtu, kadang-kadang ingat nak campak je kat luar.Sekarang ni dengan ada teknologi IT, aku tengok adikaku baca not pun dari komputer. Lagi canggih sekarangni,tak payah main gitar, komputer pun boleh tolongmain gitar untuk kita. Boleh buat lagu sendiri, denganerti kata lain lepas ni pun guitarist pun tak bolehcarik makan. Pasal Mawi ni kemenangannya dari segi karismanya,keyakinannya, keislamannya, kejantanannya,kemelayuannya dan lain-lain menyebabkan package yangada pada Mawi ni memang tak boleh dinafikan. Jadi padamereka yang tak menyukainya akan mengkritik dari seginyanyian dan vokalnya sahaja.Sebagai panel pertama dalam sembang adik-beradikku,aku cakap berdasarkan perspektif aku seorang pendengardaripada pemuzik. Aku kata suaranya sedap kerana bagiaku kalau seseorang tu boleh mengaji dengan baik,confirm boleh menyanyi. Tapi seorang penyanyi taksemestinya boleh mengaji. Ini kerana untuk mengajibukan senang dengan Tajwidnya, dengan idramnya, denganmaghrajnya ,dengan taranumnya, dengan sebutan danpernafasannya dan lain-lain lagi. Logiknya mana bolehsesorang tu yang nak menyanyi lagu orang lain, bolehikut nada suara ataupun key orang lain. Dengan lainperkataan, mana boleh Jamal Abdillah menyanyi laguKRU, mana boleh Waheeda menyanyi lagu Linda Rafar. Aku masih ingat lagi satu ketika dulu, adapertandingan menyanyi kat tempat kerja lama ku, sosehari sebelum pertandingan semua penyanyi dipanggiluntuk ambik ‘key’ suara dia. Aku pun tak faham, yangaku tahu ianya adalah untuk menyesuaikan suara denganmuzik yang akan dimainkan. Tambahan pula, bukan orang yang pandai menyanyi tusedap, banyak contoh yang aku malas nak cakap, suarasedap ikut ‘key’lah dan bermacam lagi, tapi kaset yangdijual tak banyak malahan rugi pulak. Akhirnya marahkat CD cetak rompak. Adik aku pun mencelah yang menurutnya, sesuatu laguitu akan lebih diappreciatekan bila lagu-lagu ituboleh dipadankan key ataupun note yang digubah/cipta.Dia pun menerangkan key tu ada DEFABC lah, Do Re Mi,Fa, So, La Ti Do. C ni pun ada panjang pendek,temponya, high low note. Terdapat berbagai jenis lagudan irama seperti dangdut, rock, pop, nasyid dll danmasing-masing mempunyai lenggok key dan note merekatersendiri.Ini pun malas nak tahu, bagi aku takpenting. Yang penting adalah seseorang yang berjayadalam nyanyian adalah a a good singer plus goodentertainer and bukannya just a very good singer. Untuk menjawab persoalan ini, adik aku pun menambahdalam nyanyian ada banyak coding, contohnya codinglagu timur tengah memang lain dari coding konvesional.Faktor ni pun aku malas nak dengar.Last sekali setelah aku memang tak boleh terimakonsep-konsep muzik yang khayal memang mengkhayalkanni. Dia pun mencucuk aku dari segi bacaan Al-Fatihah.Dia kata kalau kita pergi sembahyang berjemaah, bolehkah kita tahu apa yang dibacanya oleh imam itu betulatau tidak. Ini kerana bacaan Al-Fatihah pun adatajwid-tajwidnya yang penting, kerana jika tersalahdengungnya boleh mengakibat makna berubah. Ramai yangkat Malaysia ni pergi sembahyang hanya mendengar imambaca dan kata sedap, adakah dia baca betul??. Takkiralah dia baca dari lengok taranum arab ker, melayu,ker, filipina ker. Yang penting bagi kebanyakkanrakyat Islam ialah sedap tapi tak semestinya betul.Bila adik aku mengabungkan bab ini aku memangtersentak, betul gak apa yang adik aku ni cakap ni.Walaupun aku cakap yang Baca Quran tak boleh disamakandengan menyanyiSecara hakikatnya kita perlu faham tajwid bila nakbaca Al-Quran, barulah bacaan itu betul. Walaupun kitamungkin tak faham maksud ayat tadi, tapi kita bolehrasakan apa yang di tilawahkan itu betul atau tidak.Aku mengakhiri perbincangan dengan adik aku, jom kitamulakan balik mengaji Quran dengan key, tempo, note,coding yang betul macam masa kita kecik-kecik dulu.Adik aku hanya tersenyum. Secara kesimpulannya pengajaran untuk kita rakyatIslam, daripada kita semua dok bertelagah pasalmuzik-muzik – notelah, keylah, low tone lah, marilahkita bersama-sama memperbetulkan bacaan Al-Quran kitauntuk kita lebih appreciate bacaan ayat-ayat AlQurantidak kira dimana kita dengar. Biarlah kita dikritikkerana kita salah membaca Al-Quran daripada kitadikritik tak pandai menyanyi dengan betul. Akhir sekali marilah kita tinggal Akademi Fantasiakerana dengan namanya Fantasia ia hanya satu hiburanyang mengkhayalkan, beremosi, dgn dunia yang padahakikatnya tidak berpijak pada bumi yang nyata. Jadikan bulan Ramadhan yang akan datang ini sebagaiAkademi Realiti dunia dan Akhirat.To Abg Hassan, apa kata kalau ramadhan kali ini kitaadakah kelas tajwid 30 hari, sebab yang join tadarustu semuanya power-power termasuklah Mamat.

Comments:
Judge the message, not the messenger
 
i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here
 
Just passing by your blog and though you'd like this site.
 
Excellent, love it! »
 
You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Columbus design interior ohio norton antispam 2005 keygen
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?