Saturday, May 07, 2005

 

Kalaulah Aku ni Perdana Menteri - Minyak Naik RM 0.10

Isu terbaik minggu ini ialah Harga Minyak naik RM 0.10 seliter, ini disebabkan penarikan subsidi oleh kerajaan. Setahun subsidi ini berjumlah RM 2.2 billion satu angka yang sangat tinggi. Disebabkan harga minyak naik, maka teori domino pun bermula. Mulalah kenaikan bermacam-macam lagi bende-daging, ayam, sayur dll. Dalam keadaan yang semakin tak kena ini. Aku sebagai perdana menteri perlu berbuat sesuatu. Sebagai kapten dalam satu-satu negara, aku kena mula berfikir dan berfikir macam mana nak mempertahankan keadaan yang semakin meruncing ini. Kalau aku ambil contoh perdana menteri dulu iaitu Tun Dr Mahathir, masa krisis kewangan, beliau memanggil semua pakar-pakar kewangan berbincang dan berbahas. Hasilnya Malaysia telah membekukan matawang RM 3.8 kepada USD 1.00, yang mana pertukaran wang asing dapat dikawal. Dengan mengambil sikap yang demikian :
1.Aku sebagai perdana menteri akan mengarah semua menteri-menteri, pakar-pakar minyak, pakar-pakar kewangan untuk duduk semeja berfikir macam mana nak buat. 2.Mendapatkan komen-komen rakyat tentang masalah yang dihadapi
3. Akan mengeluarkan perancangan/plan jangka pendek dan jangka panjang bagaimana kerajaan nak menangani masalah kenaikan harga minyak
4. Jika ditarik subsidi tersebut serta menjanjikan untuk memulangkan kpd rakyat, perlu ada black and white kemanakah wang sebanyak RM 2.2 bilion disalurkan untuk meredakan keresahan
5. Mengeluarkan arahan kpd kakitangan kerajaan dan juga rakyat supaya "Banyak berjimat dan jangan kedekut'
6. Kurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak 25 %. Jangan berbelanja perkara yang membazir dan dianggap sampah.
7. Kalau boleh refinance loan-loan kerajaan kepada lebih panjang semasa kadar faedah tengah rendah ini.
8. Membuat revised budget kepada budget tahun lepas.
9. Akhir sekali setelah berusaha, kepada Allah kita sujud meminta pertolongan.

Pakar-ekonomi lebih arif dalam hal-hal ini. Perkara ini penting bagi memastikan keselesaan rakyat yang duduk ditanah tumpah darah mereka sendiri.

Kuatkan Iman kami Ya Allah

Comments:
I have been looking for sites like this for a long time. Thank you!
»
 
What a great site » »
 
Keep up the good work »
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?